Gasztroképzés a Werk Akadémián.

Tematika

2018. őszi kurzusunk programja

AZ ÉTEL LELKE, NEMZETISÉGE – GASZTROUTAZÁS A FÖLD KÖRÜL

November 4-én indul újra hedonista élménytúránk, a GasztroWerk, benne a magyar gasztronómia progresszív szakmai műhelyeivel és személyiségeivel. Barna Ádám, az Év séfjének újraértelmezett lecsója és Széll Tamás újraértelmezett gulyása mellett erdélyi nyúlpástétomot készítünk Ugron Zsolnával, omácskát, másnéven vaczakot Cserna Szabó Andrással. Sört kóstolunk közvetlenül tartályról és skótok közé rejtett japán whiskyt. Értekezünk az evés lélektanáról és zsinagógában főzünk Raj Ráchellel.  
A mainstream konyhák és séfek exkluzív világa mellett Budapest kevésbé ismert ízeit és színeit is megpróbáljuk feltárni, amikor az itt  élő nemzetek autentikus konyháit tűzzük programunkra.  A budapestiek előtt ezek sokszor rejtve maradnak, hiszen tulajdonosaik számára az ütős marketingnél és a trendi berendezésnél fontosabb, hogy itt élő honfitársaik is kedveljék őket. Ezen éttermek, étkezdék, kifőzdék közös vonása, hogy nem Budapest belvárosában, hanem a 8. 9.10. kerület multikulti utcáiban találhatók. Jellemzően családi vállalkozások, szorgalmas, dolgos emberek, akik napi 12 órát dolgoznak, a kor valahogy mégsem látszik rajtuk. A következő konyhák lesznek autentikus tálalásban terítéken: afrikai, erdélyi, iráni, magyar, perui, tibeti, vietnami és zsidó.    
A 2018 őszi GasztroWerk főbb programjai: 
- NEW! Black Food Fesztival a Flow Specialty Coffee Bar-ban -  először Budapesten. Fekete csokoládé, fekete bab, fekete rizs, fekete fokhagyma, fekete paradicsom, fekete burgonya, fekete fagylalt - workshop. 
 
- WHISKY a terítéken. Réz András whisky-nagykövet performansza.
 
- INKA ÍZEK. Látogatás Budapest első perui bisztrójába, találkozás Tito Carlos-szal és feleségével. Étlapon perui sárgapaprikakrém burgonyával, főtt tojással, parmezánsajttal, olivabogyóval, valamint  édesburgonyával és ánizzsal készitett tök alapú tészta fügéből és chancacaból készült mézzel tálalva.  
 
- GASZTROLEGENDÁK. Egy városi legendának, Budapest állítólag legjobb Pho levesének és készítőnek megyünk a nyomába.
 
- A SÖR a sörforradalom legújabb helyszínén.  Elsőként, ráadásul közvetlenül tartályról kóstolhatjuk meg a First Sörfőzde legújabb termékét. Sört ennél frissebb és jobb állapotában nem is lehetne kóstolni, általában nincs is rá lehetőség, hogy civilek ilyen formában igyák e nedüt. Mindez Ábrahám Máté sörfőző mester és a két alapító-tulajdonos, Kurucz Gergely és Kurucz Dániel társaságában.  
 
- AZ ÉV SÉFJE’ 2018. Barna Ádám munkásságát ismerte el ezzel a díjjal a Dining Guide, akivel a belvárosi St. Andrea bisztróban találkozunk, egy szándékai szerint autentikus modern magyaros étteremben, melyből sokkal kevesebb van, mint gondolnánk. Többek között a négyféle paprikából és háromféle paradicsomból többféle eljárás kombinációjában készült lecsóját tunkolhatjuk majd finom barna kenyérrel. 
 
- GASZTROEGZOTIKUM. 2010-ben nyílt, s máris az Év legjobb egzotikus helye lett az Afrikai büfé. Tulajdonosa, Hemmy 22 éve érkezett hozzánk Zanzibar szigetéről. Kalandvágyból kecskelevest és okra pörköltöt fogyasztunk nála. 
 
- GASZTROPSZICHOLÓGIA.  Nemcsak az ételnek, az evésnek magának is van lelke, következésképpen lélektana. Forgács Attila gasztropszichológus a vendégünk a témában.
 
- IRÁNI KONYHA.  Autentikus iráni menűsor Ámon Henni foodstylist interpretálásában.
 
- A MODERN ZSIDÓ KONYHA. Közös főzés a flódnijáról és tortáiról ismert Raj Rachellel, nem is akárhol, hanem szinte egyedülálló módon a Teleki téri lakás zsinagógában! Ez egykor a legnagyobb fővárosi piac környékén élő zsidóságot szolgálta ki. A hely szelleméhez illően a kóser konyha néhány jellemző fogását fogjuk elkészíteni.
 
- SZÉLL TAMÁSSAL még Michelin-díja alkalmából találkoztunk anno az Onyx étteremben. 2016-ban Bocuse d’Or Europe díjat nyert, idén pedig megnyitotta első saját fine dining éttermét, a Standot, AHOVÁ SZINTÉN ELLÁTOGATUNK.
 
- GASZTROART. Az ételnek nemcsak lelke, stílusa is van. Bakcsy Árpád foodstylist a szépséges történelmi előzményektől, szóval a görögöktől jut el a román származású svájci avangard gasztroművész, David Spoerri munkásságáig, hogy aztán Budapest egyik kiváló éttermében vezesse be hallgatóinkat az ételfotózás kulisszatitkaiba december 4-én.
 
- ERDÉLYI LAKOMÁT rendezünk, mégpedig Ugron Zsolnával. Az Erdélyi úrilányok és az Erdélyi menyegző írónője nagymamája nyúlpástétom receptjét hozza erre az alkalomra magával. 
 
- FREE TIBET.  Namgyal 2005-ben menekült hozzánk Tibetből, Tibeti étkezdéjét hat éve nyitotta meg. Tibeti jak-hús, tibeti zöldséges és húsos momo fogyasztása közben beszéljük meg vele Tibet és a világ helyzetét. 
 
- GASZTROTÖRTÉNELEM. Emma asszony (vajh ki lehet ő?) szakácskönyvéből főzünk Cserna Szabó András íróval, mégpedig VACZAKOT. Közben kibeszéljük a 20. századi boldog békeidők monarchikus konyháját a velencei aranyba panírozott rántotthústól a román birkapásztorok mára tóttá vált ételéig. 
 
ÉS EZ MÉG NEM MINDEN! A 2018 őszi GasztroWerk hallgatóit könnyen érhetik további finom meglepetések…
 
A GasztroWerk időtartama: minimum 7 hét
 

Több eseményért és sztoriért látogass el a Facebook/Gasztrowerk oldalunkra!

 

- Hírlevél -

Ha érdekelnek a képzéseink, híreink, esetleg a különböző eseményeinkről szeretnél értesítést kapni, e-mail címed megadásával feliratkozhatsz a hírlevelünkre!

Név: 
E-mail cím: